Decemberdagen

Het is wat met die feestdagen.

Aan de voorochtend van pakjesavond werden de eerste kerstbomen verkocht, terwijl de pepernoten en chocoladeletters al lang en breed in een grabbelbak lagen. “Uitverkoop” schreeuwde het bordje mij toe. De kopstellingen lagen vol kerstkransjes en het duizelde mij.

Bij gebrek aan traditie-erende schoonfamilie doe ik niet aan Sinterklaas. Met mijn eigen ouders, zus en zwager heb ik het kinderfeest reeds jaren geleden afgeschaft en onze vriendengroep speelt het ‘Sinterkerstspel’, iets met cadeautjes en dobbelstenen en bij voorkeur níet in december. Omdat dat zo’n drukke maand is.

Op pakjesavond trakteerde ik mezelf dus maar op een dubbele amaretto op de bank – stiekem een goedkope, té zoete chemisch aandoende amandeldrank met te weinig alcohol, maar dan wel net zo stiekem driedubbel – want een kroegbezoek zat er ook niet in met alle Sinterklaasvierende vrienden. Zodoende deed de goedheiligman mij juist geld besparen.

Inmiddels heb ik Mariah Carey’s kerstwens alweer op de radio gehoord en zojuist werd USA for Africa gedraaid. Terwijl de eerste kerstpakketten worden uitgedeeld en iedereen zich lijkt te verheugen op die fijne dagen in de warmte van familie en de kachel, vraag ik me af hoe lang het nog duurt voordat het januari is. Lengende dagen zonder verplichtingen, daar heb ik behoefte aan.

Begrijpt u me niet verkeerd, ik ben dol op feest vieren met familie en vrienden. Doet u mij maar een zonnige Hemelvaartsdag met een barbecue in een achtertuin of een kop koffie op een doordeweeks terras, een paar gezellige mensen erbij en ik ben gelukkig. Daar heb ik geen feestelijke doch warme kleding voor nodig!

Het zal allemaal wel weer meevallen. Waarschijnlijk bevind ik mij Eerste Kerstdag in respectievelijk kerk en ouderlijk huis, om Tweede Kerstdag zowel werk als poppodium te bezoeken. Met name in dat laatste heb ik erg veel zin, en niet alleen omdat de kerstdagen dan bijna voorbij zijn.

Na de kerst nog een jaarwisselingetje doorstaan en dan heeft de drukte in mijn leven eindelijk weer redenen die ik zelf heb uitgekozen. Vrienden, muziek, schrijven of zelfs werk… ik kan niet wachten!

10 Comments

 • Je beleeft het heel anders dan ik. Ik geniet zelfs nog van die C1000-reclame.. hoewel die het natuurlijk niet haalt bij de “Holidays are coming” van de cola (die ik dit jaar nog niet gezien heb). Wij spelen bij schoonfamilie het kadootjesspel (vast ongeveer hetzelfde als bij jullie) en bij mijn familie hebben we gezellig een avond gekletst onder het genot van chocolademelk en banketletters. Ik kan nu al niet wachten tot mijn dochtertje in Sinterklaas gelooft, al zal dat nog wel 3 jaar duren.. En Kerst, Oud en Nieuw; fantastisch!

 • Verdorie inderdaad! ‘k Denk dat ik maar weer terug verhuis….. grrr… ik vond blogspot juist zo fijn werken, maar ik heb nu al zoveel mensen die geen reactie kunnen geven, dat is ook niet leuk he! Dus…. wat zal ik doen? :)

 • Daar had ik inderdaad al naar gekeken, maar daar valt weinig aan te veranderen. Mensen kunnen dan nog wel anoniem een bericht achter laten, maar daar is ook niets aan. Zelf een domein lijkt me ook wel wat, maar ben net bezig met een eerste poging een webwinkeltje te starten, dus wat dat betreft druk genoeg, dus dan is zo’n web-log.nl handiger :) maar thanx voor de tip!

 • Ik heb niet zoveel met die dagen. Het liefst zou ik ze overslaan. Alleen zijn vrouw en kinderen het daar niet helemaal mee eens.

 • Amaretto? Champagne!

 • Wij slaan de dagen ook over thuis en gaan dit jaar met z’n 2-en richting een waddeneiland en hopen daar lekker even te kunnen uitwaaien.
  ‘k Heb trouwens de manier van reageren zo kunnen aanpassen dat je ook zonder google id of andere id’s kunt reageren, dan wel anoniem, maar goed, het kan nu als het goed is wat makkelijker.

 • Hier bestaat de kerstdag (er is er maar 1) uit BBQen op het strand en cricketen. En het is heet! Misschien meer jouw stijl? Wij vieren overigens wel gewoon Sint, op 5 december, maar dan met ijschocola. 😉

 • Ik laat het ook gewoon langs mij afgaan. Heerlijk, toch?
  Maar zie dat je naar Fratsen gaat. Geweldig!

 • Ik hou ervan 😀

 • Ik ben gek op de kerstdagen en de hele sfeer die er om heen hangt. Ik heb er nu dan ook moeite mee dat we in Sydney zijn. Ik vind het dan nog niet eens zo erg om hier te zitten zonder familie en vrienden, maar het weer…. kom op, kerst in de zomer! You got to be kidding me!

Geef een reactie

Commenting rules

 • Try to keep your comments as relevant as possible.
 • No HTML/JavaScript/BBcode.
 • Don't be abusive: No racism, homophobia or any other nastiness.
 • Feel free to express your opinion, but do so in an eloquent way.

If you do not respect these rules your comments may be edited or even deleted.