Naar Rossum, of net als in de film

Als je door de cabaretier zelf wordt uitgenodigd voor zijn première, dan ga je natuurlijk ook. Het leven als theaterrecensente heeft zo zijn voordelen – bij deze weet u dan ook meteen dat ik sinds kort met deze titel door het leven ga – en daarvan kan een mens maar beter profiteren.

Ik zal het u maar meteen verklappen: ik durf niet te rijden in het donker. Naar het ouderlijke dorpje gaat nog net, aangezien ik die weg al mijn hele leven ken, maar iedere andere route baart mij al bij voorbaat grote zorgen.

Toen ik in mijn functie als keukenassistent een jaar geleden tijdelijk was overgeplaatst naar een andere locatie – ik loog mezelf voor dat goed keukenpersoneel schaars is – had ik er even niet bij nagedacht dat de weg naar Eibergen ‘s winters om zeven uur ‘s ochtends en een uur of elf later behoorlijk donker is. Diverse paniekaanvallen hebben mij niet gesterkt in mijn functioneren als automobilist.

Groot was dan ook mijn verwarring toen ik enkele maanden geleden de mail ontving.
“…uitnodiging…” – leuk! – “…gastenlijst…” – tof! – “…première…” – super! – “…Rossum…” – waar?!

Rossum dus. Ergens achter Oldenzaal, ontdekte ik. Gelukkig mocht ik iemand meenemen en was de uitverkoren vriendin bereid om te rijden, al had ze die avond geen eigen auto tot haar beschikking en zou ze achter het stuur van mijn Golfje moeten kruipen. Het deerde haar niet en ik vond het een fijne gedachte.

Totdat ik mij vanavond opeens voorstelde dat ik naast vriendin in de auto zat. Mijn auto, mijn Golfje, waar ik zo blij mee ben. Ik, die nota bene al acht jaar mijn rijbewijs heb, durf niet eens in mijn eigen rode trots op wielen naar Rossum te rijden? Wat denkt dat boerengat wel niet dat het is?!

Ik kan u vertellen: niets kwaads over Rossum. Het theater was schattig en knus, de voorstelling erg goed en het publiek wat stug, maar vriendelijk en gezellig. Na de heenweg, die ik volledig achter mijn eigen stuur heb doorgebracht, vertrouwde ik mijzelf ook de terugweg toe. 

Vriendin en ik zaten in mijn Golfje, ik schakelde in de eerste versnelling, liet het koppelingspedaal los en trapte op het gaspedaal. Over dit alles moet ik nu overigens meer nadenken dan ik de laatste acht jaar ooit achter het stuur heb gedaan.

Gas geven is wegrijden, luidde één van de gouden regels van de laatste acht jaar. Tot vanavond. Mijn wielen spinden slechts.

We verwijderden sneeuw voor de voorwielen en probeerden het opnieuw. Vriendin gaf een duwtje terwijl ik gas gaf. We verwijderden nog meer sneeuw, schoten in de lach, vriendin gaf nog een duwtje en Golfje bleef waar hij was.

Vriendin begon over takjes. “Dat doen ze in de film ook altijd,” wist ze me te overtuigen. Ik kijk bijna nooit films.

Enige takjes later stond Golfje nog altijd op dezelfde plek. Bijna gingen we hulp zoeken. Bijna waren we afhankelijke vrouwen die zonder mannen nergens zijn. Bijna hadden we er geen moeite meer mee onze vrouwelijke trots los te laten.

De juiste combinatie van sneeuw verwijderen, takjes toevoegen, een duwtje in de goede richting en een flinke dot gas hielp ons dan alsnog op weg richting Oldenzaal, richting autobaan, richting huis.
 
Golfje, vriendin en ik. Wij hebben geen mannen nodig!

6 Comments

  • Geen mannen nodig, maar eigenlijk wel een paar winterbanden…

  • Toch kan ik een glimlach hier niet onderdrukken, sorry…

  • Ik ging ineens ook stevig nadenken over autorijden. Gek, hoe je dat gewoon automatisch doet (hoewel het me wel een poos heeft gekost om te automatiseren, maar dat is een verhaal op zich). Ben jij ook weer teruggereden?

  • Geen mannen nodig!? Ik wet dat die film met sneeuw en ‘n auto en takjes een mannelijke scriptschrijver en regisseur had! 😉

  • Oh jee, wel herkenbaar zeg! Grappig verhaal. ‘k Moet zeggen nu ik winterbanden onder de auto heb slipt het veel minder 😉 ‘k Ben nu wel benieuwd welke cabaretier je hebt gezien.

  • Haha we hebben in ieder geval een leuke avond gehad! En toch goed dat je hebt gereden! :-)

Geef een reactie

Commenting rules

  • Try to keep your comments as relevant as possible.
  • No HTML/JavaScript/BBcode.
  • Don't be abusive: No racism, homophobia or any other nastiness.
  • Feel free to express your opinion, but do so in an eloquent way.

If you do not respect these rules your comments may be edited or even deleted.