Streng

Belinda MentholDe koffie pruttelt en ik zit op de stoel links van haar. Ze neemt het pakje Belinda menthol van haar rollator, pakt er een sigaret uit en steekt hem op.
“Dit is mijn eerste sigaret vandaag,” zegt ze trots.
“O,” reageer ik, “heb je goede voornemens?”
“Ik moet minderen van de dokter,” antwoordt ze. Ze geniet zichtbaar van elk trekje dat ze neemt, totdat ze de peuk tenslotte uitdrukt in de tot dan toe lege glazen asbak.

We kletsen bij over de feestdagen en de jaarwisseling, over een plotseling uitstapje naar het ziekenhuis, over de negentigste verjaardag die ze volgende maand hoopt te vieren en over de vogeltjes die af en toe van de vetbolletjes eten. Ze wil weten hoe mijn weekendje Berlijn was en ik vertel dat mijn volgende reisje naar Polen zal gaan, waarop ze zich afvraagt of het eten daar wel lekker is.

We zitten aan onze derde kop koffie en hebben net ons derde koekje op, als ze om zich heen begint te kijken.
“Zoek je iets?” vraag ik.
Dan ziet ze het pakje Belinda menthol, nu op het dressoir, en pakt het.
“Deze zocht ik.”
Ze neemt een sigaret tussen haar vingers.
“Ik heb er vandaag nog geen gerookt, dit is mijn eerste,” zegt ze triomfantelijk.
“Nee hoor,” zeg ik, “je hebt er al eentje gerookt toen ik hier net was.”
Ze lijkt me niet te geloven en ik wijs naar de glazen asbak. “Kijk, er ligt één peuk in.”

Resoluut stopt ze de sigaret terug in het groen-witte pakje.
Als ik zeg dat ze er toch best lekker nog één kan opsteken, is ze streng voor zichzelf.
“Ik moet minderen van de dokter.”

En we kletsen gezellig verder.

7 Comments

 • Met 90 hoef je toch niet meer te stoppen, of toch…

 • Mijn oma was op gegeven moment zo dement dat ze niet meer wist dat ze net gerookt had. Beetje zielig, maar ook wel een beetje grappig.

 • Ik zag een documentaire vorige week, waarin de wetenschappers zeiden dat als je echt oud wordt (zeg 90 en ouder) het waarschijnlijk aan je genen ligt (voor 80%) en dat het niet veel uitmaakt wat je doet aan ongezonds. Voor alle anderen zonder sterke genen is het andersom: genen 20%, gedrag en omgeving 80% invloed. Dat zou handig zijn om te weten als je, zeg, 25 bent. Maar je kunt natuurlijk wel een beetje afgaan op hoe oud je grootouders en ouders worden. Kortom, stoppen met roken heeft voor die mevrouw vast weinig effect. :-)

 • Oh heerlijk soms, die oudjes! 😀

 • Wat schrijf je toch weer heerlijk! Ik had haar niet gezelschap kunnen houden. Ik heb echt last van rook. Dus in eigen belang had ik het pakje even weg gestopt :)

 • @Me!: het kan klachten als benauwdheid en hoesten wel verminderen.
  @Eva: dat is het met dementie ja, heel erg maar soms moet je ook maar gewoon lachen. ik zie zulke dingen ook wel eens op mijn werk. mijn oma (over wie dit stukje gaat) is gelukkig absoluut niet dement.
  @Lucienne: in dat geval hoop ik dat ik de genen van mijn oma heb :) stoppen met roken heeft bij haar in zoverre effect, dat het bepaalde ‘kortetermijnklachten’ vermindert, zoals hoesten en benauwdheid.
  @Sheila: ik weet zeker dat ze dan ook niet gerookt zou hebben. ze rookt (zelfs in haar eigen huis) niet als er iemand bij zit die er niet tegen kan. wat dat betreft kun je dus gewoon bij mijn oma op de koffie :)

 • Haha leuk stukje Janneke, tot over 2 weken op het feest.

Geef een reactie

Commenting rules

 • Try to keep your comments as relevant as possible.
 • No HTML/JavaScript/BBcode.
 • Don't be abusive: No racism, homophobia or any other nastiness.
 • Feel free to express your opinion, but do so in an eloquent way.

If you do not respect these rules your comments may be edited or even deleted.