Boeven vangen

Ik stond onder de douche mee te zingen met de radio, toen ik in de verte iets hoorde dat op de deurbel leek. Ik besloot er niets op uit te doen; waarschijnlijk een postbode die zijn pakketje ook best bij de buren kwijt zou kunnen. Dus ik douchte door.

Opnieuw ging de bel, schijnbaar iets luider dan de eerste keer. Ik draaide de kraan dicht en luisterde, alsof er iets te horen viel. En dat viel er: een derde keer rinkelde de deurbel. Een onaangenaam gevoel bekroop mij en ik haalde een handdoek over mijn lichaam heen, pakte her en der wat kleding en zorgde dat ik enigszins bedekt bij de voordeur arriveerde. Intussen had de persoon voor mijn deur een vierde en zelfs een vijfde keer op de bel gedrukt.

Ik draaide de sleutel om en opende de deur. Eenmaal naar buiten kijkend schrok ik me wezenloos: twee politieagenten stonden op de stoep. Nare ongelukken schoten door mijn hoofd, er zou vast iets aan de hand zijn met een familielid, of misschien een buurtonderzoek naar aanleiding van een aangetroffen stoffelijk overschot in mijn blok.

“Mevrouw A.?” vroeg de agente. Ik dacht dat ik haar niet goed verstond. “Sorry?”
“Bent u mevrouw A.?” verduidelijkte ze.

Werd hier nou echt door de politie gevraagd naar de persoon die hier al minstens zes jaar en vier maanden niet meer woonde, omdat ik er al die tijd in mijn eentje was gevestigd?
“Die woont hier niet meer,” was het enige dat ik kon uitbrengen.

Er volgde een gesprekje op mijn en uw kosten, over of mensen wel of niet ingeschreven staan in de gemeente en hoe up-to-date de gegevens van justitie eigenlijk zijn.

“De politie moet boeven vangen,” zo roepen we wel eens. Ik kan u melden: de politie doet haar best. Ze geeft niet zomaar op na twee keer bellen.

 

One Comment

Geef een reactie

Commenting rules

  • Try to keep your comments as relevant as possible.
  • No HTML/JavaScript/BBcode.
  • Don't be abusive: No racism, homophobia or any other nastiness.
  • Feel free to express your opinion, but do so in an eloquent way.

If you do not respect these rules your comments may be edited or even deleted.