No-kia

Dinsdagavond, vijf voor half tien, is voor mij hét moment om met een boek op de bank te zitten. Op mijn enige vrije doordeweekse avond wens ik niet gestoord te worden door eenieder die niet tot mijn familie- of vriendenkring behoort.

Dat zal niet iedereen geweten hebben, want om vijf voor half tien gaat mijn telefoon. “Onbekend nummer” vertelt het display me en ik besluit op te nemen. Ook in mijn vriendenkring wordt met afgeschermde nummers gebeld.

“Spreek ik met mevrouw Achternaam?” hoor ik.
Ik zucht. Dit gesprek gaat niets te maken hebben met mijn familie of vrienden. “Ja,” antwoord ik. De dame aan de andere kant van de lijn vertelt namens Hi te bellen. O ja. Mijn abonnement loopt binnenkort af. Nog nooit eerder verlengde ik een mobiel abonnement en zodoende heb ik geen idee wat me te wachten staat.

Het standaardverhaaltje wordt afgerateld. Of ik even tijd heb voor een paar vragen, dat ik natuurlijk wel weet dat mijn abonnement bijna afloopt, of ik vaak over mijn belminuten kom, of ik veel sms en hoe mijn huidige mobiele toestel me bevalt.
“Goed,” zeg ik met weinig interesse, waarop de telefoniste wil weten met welke telefoon ik bel.
“Een Nokia,” antwoord ik.
Dat is niet genoeg voor mevrouw, want ze wil het typenummer weten. En dat weet ik niet.

Geen nood. Er komt een nieuw standaardverhaaltje. Ik kan namelijk mijn abonnement op de huidige voet verlengen en krijg dan een Nokia 6500, met specificaties zus en zo en natuurlijk heel gemakkelijk in het gebruik, zoals ik van Nokia gewend ben, en dan heb ik ook nog de keuze uit de kleuren zwart en brons. “Welke kleur kies je?”

Ho. Nu moet ik ingrijpen. “Uh, mevrouw, het is half tien ‘s avonds, u ratelt uw verhaaltje af en dan moet ik meteen een kleur gaan kiezen? Dit lijkt mij eigenlijk niet het moment.”

Natuurlijk heeft ze daar begrip voor, maar als ik nou toevallig internet bij de hand heb, kan ik meteen kijken naar het toestel dat ze me wil aansmeren.
Mijn laptop staat aan, maar dat zeg ik natuurlijk niet. Niet dat het tot haar doordringt. “Als je naar www.google.nl gaat en dan ‘Nokia 6500′ intoetst, en dan afbeeldingen zoekt, zie je wat een mooi toestel dit is.”

Nog één keer dan. “Dit is niet het moment, ik wil me eerst eens verdiepen in de mogelijkheden die er naast uw geweldige toestel nog zijn, voordat ik mijn abonnement op welke voet dan ook verleng.”

Natuurlijk heeft ze daar begrip voor. “Zal ik je van de week dan terugbellen?”
Ze doet maar.
“Schikt zaterdag?”
Aha, nou moet ik mijn weekplanning gaan aanpassen op een telefoontje van mijn telefoonprovider? “Uh, ik weet niet of ik zaterdag bereikbaar ben, maar ik zou zeggen: probeer het gewoon.”
“Vrijdagavond dan?”
“Uh! Ik weet nog niet waar ik eind van de week uithang en of ik dan wel of niet bereikbaar ben!”

“O. Dus ik bel eind van de week wel terug, dan kun je je in de tussentijd eens verdiepen in de Nokia 6500.”
“Daag.”

Ik zou bijna een vaste aansluiting nemen.

13 Comments

 • Zwaar irritant! Ik denk dat ik al naar 5 seconden op had gehangen

 • Ik ken het, ik heb vorig jaar moeten verlengen in augustus. Begin mei begon het gezeur al, en alhoewel ik pas in augustus aan de beurt was werd ik iedere week door een andere miep met een aanbieding gebeld….

 • heyrik zegt:

  mn complimenten, ziet er strak uit!

 • Anouk zegt:

  Hee, leuke site! En leuke foto, heb ik genomen toch? 😉 En idd lekker irritant zo’n telefoontje op je vrije avond…

 • Bertil J. Kok zegt:

  Altijd van die mensen die wat trager zijn. Kwam er vandaag pas achter dat je log verhuisd is. Wanneer is de housewarming?

 • TF! Je nieuwe model ziet er leuk uit! 😀 En wat die mevrouw betreft: mensen met dat beroep zijn zó hinderlijk! Tenminste, als ze zo lopen te pushen. Als normale service call dat je abonnement verloopt en dat ze aanbiedingen voor je hebben, vind ik het niet hinderlijk. Maar ze moeten niet zo pushen; dan jaag je me juist weg :-)

 • Zier er leuk uit, je nieuwe log! Bij mij gaat ie niet op zwart, en je ontvangt geen brons.;-) 6500 punten is ook te weinig, en een mobiele telefoon voor het veranderen van je log gaat me dan weer te ver.;-)

 • Zelf probeer ik de ‘onbekend nummer’ gewoon te negeren. Er hangt een voicemail aan, dus wanneer het belangrijk is spreken ze maar wat in.

  Mijn vrienden/kenissen hebben over het algemeen geen afgeschermde nummers en anders hebben ze (of ik) pech.

 • Aaargh, die figuren bellen altijd op de meest onmogelijke momenten. Van de week ook weer, tijdens het PV-feest. Heb maar gezegd dat ze waarschijnlijk het verkeerde nummer hadden. Ze belden voor energie, die had ik op dat moment voldoende!

 • Ziet er leuk uit, je lay. En vooral je wazige, onherkenbare foto :-)

  Ik zou er niet eens om heen draaien. Ik zou zeggen dat ik toevallig mijn laptop op schoot heb en dat ik net zo toevallig geen behoefte heb om op google te gaan zoeken naar een plaatje van dat mobieltje. En dat ik niet weet wanneer ik weer thuis ben en dat dat ook niet relevant is, want ik wenst niet toch terug gebeld te worden.

 • Nou ja zeg, wat brutaal. Hebben ze al teruggebeld. Ik ben nu wel nieuwsgierig.
  Je website is mooi geworden!

 • Ik ben nog één van de weinige mensen die belt met een belkaart. En als ik iedereen zo hoor blijft dat zo.

  P.S Mooie vernieuwing op je website.

 • Mooi gedaan! En de Nokia 6500 is best leuk, maar er zijn leukere toestellen. En die kun je idd overal gratis krijgen;)

Geef een reactie

Commenting rules

 • Try to keep your comments as relevant as possible.
 • No HTML/JavaScript/BBcode.
 • Don't be abusive: No racism, homophobia or any other nastiness.
 • Feel free to express your opinion, but do so in an eloquent way.

If you do not respect these rules your comments may be edited or even deleted.