Kaas

Mijn eerste bloeddonaties vonden plaats in een oud schoolgebouw in mijn woonplaats. In de gang stond een rij stoelen opgesteld, waarop we konden wachten op de keuring en het gesprekje met de donorarts. Die vonden plaats in een kamertje waar vroeger wellicht de conrector kantoor hield. Verderop in een ruime zaal, waar ooit groepen pubers misschien wel hun rijtjes Duitse naamvallen leerden, stonden de ligstoelen. De prikzusters waren altijd opgewekt en als je je even niet zo lekker voelde haalden ze een glaasje ranja voor je bij de gastvrouwen.

Ach ja, de gastvrouwen. Zij zorgden voor de koffie, die met kannen tegelijk werd gezet. Voor wie geen koffie lustte was er thee – Pickwick Engelse melange – of natuurlijk ranja. En, niet te vergeten, de handgesmeerde beschuitjes met kaas. Zodra je met het witte windseltje om je arm binnenkwam, sprongen de dames op van hun stoel. Nog voordat je zelf aan tafel zat stond het kopje koffie al klaar, met een beschuitje. Het handgesmeerde beschuitje met kaas, dat altijd zo lekker smaakte.

Tegenwoordig is de dichtstbijzijnde plek om bloed te geven tien kilometer verderop nabij een flitsende sportschool, in een zogenaamde mobiele afnamelocatie. De prikzusters zijn nog net zo vrolijk en er is nog altijd ranja. Na het bloed geven word je doorgestuurd naar de kantine van de sportschool, waar de beats je tegemoet komen. Kijkend naar zwetende mannen en vrouwen op fitnessapparaten, aan de andere kant van de glazen wand, krijg je een vers uit de automaat getapt kopje koffie van de gastvrouw. “Neem ook iets van de schaal,” zegt ze. Op de schaal liggen met roomboter besmeerde krentenbollen, plakken ontbijtkoek, crackers en gevulde koeken, allemaal in de fabriek voorverpakt in doorzichtig plastic. Er zijn pepermuntjes en kleine snoepzakjes voor de meegekomen kinderen.

En nog elke keer mis ik het beschuitje met kaas.

2 Comments

  • Geen ervaring met bloed doneren maar zoals je het beschrijft kan ik me het gebouw gewoon bijna voor de geest halen. :) En wat dat beschuitje betreft: soms is simpel gewoon het lekkerst!

  • @Romy: leuke reactie! :) en dat beschuitje: met liefde klaargemaakt smaakt gewoon het lekkerst!

Geef een reactie

Commenting rules

  • Try to keep your comments as relevant as possible.
  • No HTML/JavaScript/BBcode.
  • Don't be abusive: No racism, homophobia or any other nastiness.
  • Feel free to express your opinion, but do so in an eloquent way.

If you do not respect these rules your comments may be edited or even deleted.