Weegschaal

Het gebeurde een tijdje geleden. Een paar maanden, of misschien een paar jaar. Ik ging op mijn weegschaal staan, maar hij deed het niet. De batterij was natuurlijk leeg, want dat gebeurt met batterijen. Ik zou snel een nieuwe kopen.

Gisteren kocht ik dan een nieuwe batterij. Het schoot me opeens te binnen toen ik een setje afzuigkaplampen wilde afrekenen. Want een winkel met afzuigkaplampen zal ook wel batterijen verkopen, toch?

“Ik wil graag de goedkoopste,” zei ik.
“Waarvoor is de batterij?” vroeg de verkoper.
“Voor een personenweegschaal,” antwoordde ik.
“Dan raad ik u aan om een iets duurdere te kopen,” adviseerde de verkoper.
“Toch wil ik graag de goedkoopste,” zei ik standvastig. Of eigenwijs. Om me nader te verklaren voegde ik toe: “Ik sta er toch bijna nooit op.”

Ik stopte de batterij in de weegschaal, nadat ik de afzuigkaplampen in de afzuigkap had gedraaid. (Overigens kookte ik al ruim een half jaar zonder verlichting.) Omdat ik natuurlijk moest testen of de weegschaal het nu weer deed, ging ik erop staan. Ik wist natuurlijk wel zo’n beetje hoeveel ik zou wegen.

“52,5” zei de weegschaal. Vreemd. Ik woog de laatste jaren toch minstens 20 kilo meer. Ik keek of de weegschaal was ingesteld op kilogrammen – ooit schrok ik mij wezenloos van mijn gewicht, dat gelukkig weergegeven bleek in ponden. Maar vandaag stond de weegschaal ingesteld op kilogrammen. Ik besloot dus nogmaals op de weegschaal te gaan staan.

Nu moet u weten, dat ik mijzelf ooit heb voorgenomen, om aan de lijn te gaan doen mocht mijn lichaam meer dan 80 kilogram wegen. Dat was een jaar of vijf nadat ik mijzelf voornam om aan de lijn te gaan doen mocht mijn lichaam meer dan 70 kilogram wegen. Uiteindelijk is 70 kilogram een prima gewicht, maar is 80 net iets teveel voor mijn lengte.

“80,1” zei de weegschaal. Vreemd. Dat had ik immers nog nooit gewogen. Ik besloot dus nogmaals op de weegschaal te gaan staan, me onderwijl afvragend of ik misschien beter tóch die duurdere batterij had kunnen kopen.

“63,6” zei de weegschaal. Op zich een prima gewicht, dacht ik zelf, maar toch knaagde er iets aan mij. Ondanks de nieuwe batterij leek mijn weegschaal niet meer zo accuraat als in het verleden. Ik besloot dus nog tweemaal op de weegschaal te gaan staan. Een gemiddelde van vijf metingen leek mij bijna wetenschappelijk verantwoord.

Het kostte wat tijd en moeite, maar met de uitkomst van 68,3 kilogram kan ik prima leven.

One Comment

Geef een reactie

Commenting rules

  • Try to keep your comments as relevant as possible.
  • No HTML/JavaScript/BBcode.
  • Don't be abusive: No racism, homophobia or any other nastiness.
  • Feel free to express your opinion, but do so in an eloquent way.

If you do not respect these rules your comments may be edited or even deleted.