Euforie in de pastorie

In de pastorie, van oudsher de woning van de priester van de bijbehorende kerk, woont sinds een dik jaar een stel samen. U leest het goed; omdat leegstand maar saai zou zijn, kreeg één van de jongste notoire vrijwilligers van de parochie de mogelijkheid zijn intrek te nemen in het pand, mét zijn vriendin. Het toeval en geluk wil, dat ik het stel tot mijn vriendenkring mag rekenen en zodoende maakte ik al gezellige avonden en zelfs een slaapfeest – ook ver na de puberteit nog een aanrader! – mee in dit ooit zo vrome gebouw.

Gisteren was weer zo’n gezellige avond, maar dit keer wel een heel bijzondere. De sms met de uitnodiging kwam niet als een volslagen verrassing, de hele vriendengroep wist immers dat het zou gaan gebeuren, maar het was de vraag wanneer. Dinsdagochtend 28 juli bleek het moment. Voor de gang van woning naar gemeentehuis was geen met bloemen versierde auto nodig, maar toen de wandeling terug kon worden aanvaard was het toch echt waar: de pastorie mocht eindelijk een getrouwd stel herbergen.

De avond was gezellig, erg gezellig zelfs. Geen huwelijksfeest zoals wij Twentse boeren dat min of meer gewend zijn, in een zaal met dansvloer en beroepskelners en een band, maar in alles een huwelijksfeest: twee mooie mensen, stralend van geluk, geluk dat zelfs knellende schoenen kon verdragen, en een heleboel gasten die genoten van alle hapjes, drankjes en blijdschap. Hier kon geen enkele pastoor tegenop, leek de pastorie mij trots toe te fluisteren.

Vanochtend kwam ik op de markt, die tussen de pastorie en de kerk is gesitueerd. Bij de groentekraam keek ik naar aardbeien, kersen en daarachter vlaggetjes met ‘just married’ erop. “Huh? Is de pastoor getrouwd?” hoorde ik naast me. “Nou, mevrouw,” antwoordde de marktkoopman, “die vraag heb ik vanochtend al veel vaker gehoord, maar ik weet ook niet hoe het zit.” “Hm, ik vind het wel heel vreemd,” aldus de mevrouw, die appels en boontjes bestelde en eruit zag alsof ze waarde hechtte aan het celibaat. Ik wachtte niet af en liep naar mijn fiets. Lachend fietste ik naar huis.

6 Comments

 • Trouwen en feesten zoals je zelf wilt en niet zoals anderen dat doen omdat anderen vinden dat het zo hoort, super!

 • Het was afgelopen dinsdag inderdaad fantastisch. Ook ik ben blij dat ik tot hun vriendenkring behoor.

 • stel uit de pastorie zegt:

  Lieve Janneke,

  Wij zijn erg blij dat je tot onze vriendengroep behoort, wat een prachtig stuk

  Liefs,

 • Wat een mooi geschreven stuk! En ik vind het heerlijk dat gebouwen met zo’n rijke geschiedenis nu een nieuwe bestemming krijgen als woonruimte. Net als “mijn” school 😉 liefs van Martine

 • Heej, ik had al eens gereageerd op dit leuke stukje van jou, maar zie ‘m hierboven niet? Anyway, leuk dat we nu ook Hyvesvriendjes zijn! x MM

 • Mooie foto’s en sfeerreportage over Milaan!!!

Geef een reactie

Commenting rules

 • Try to keep your comments as relevant as possible.
 • No HTML/JavaScript/BBcode.
 • Don't be abusive: No racism, homophobia or any other nastiness.
 • Feel free to express your opinion, but do so in an eloquent way.

If you do not respect these rules your comments may be edited or even deleted.